TORNJAK JE KONAČNO PRIZNAT!

7.11.2017.
Danas, 7 dana mjeseca studenog Godine Gospodnje 2017 upravo se desilo punopravno FCI priznanje našeg tornjaka! Punopravno i konačno priznanje jedne nove (stare, u našem slučaju, ali u kinološkom smislu nepostojeće) pasmine golem je događaj za svaku pasminu, a u našoj pasmini, događaj je to od izuzetnog značaja. Priznanje FCI-a - međunarodne kinološke federacije na koje smo čekali više desetljeća ... puno dugih godina kroz koje vrijeme smo i mi kao narod puno toga prošli, raspad i dijeljenje i na koncu i nestanak bivše Jugoslavije, nemili i teški Domovinski rat, sve to bilo je na putu ovog današnjeg priznanja našeg tornjaka kojeg smo ostvarili zajedno sa kinolozima BIH jer i tornjak je naš zajednički. I taj velik čin - punopravno priznanje upravo se desio, danas ovog 7-og studenog, A.D. 2017 makar očekivali smo ga već, nadali se, ali moram biti iskrena i strahovali smo od mogućnosti da nešto ipak ne krene po zlu ...

Prošla je već gotovo cijela godina od slavne velike Specijalke tornjaka jesenas uz međunarodnu izložbu pasa CACIB Zagreb na kojoj se sakupilo preko 80 tornjaka (točno 86 prema prijavi) gdje je naše tornjake sudio izaslanik FCI-a gdin Jorgen Hindse, iz Danske. Ta Specijalka bila je očito krucijalno važna i tog dana znali smo tornjaci moraju položiti svoj posljednji ispit. Bilo je „biti ili ne biti“ ... ispit pred izaslanikom FCI-a, strogim međunarodnim sucem, predsjednikom FCI komisije za priznavanje pasmina ... i toga dana taj velik ispit naši tornjaci položili su s uspjehom. Toga poslijepodneva 25.studenog 2016.gdin Hindse je nakon što je maestralno odsudio jutarnji pasminski dio javno ispred popunjenih tribina na Zagrebačkom Velesajmu u hali 10a izrekao „Bila mi je čast danas suditi tako velik broj prekrasnih tornjaka!“ te još dodao „Da će on svakako toplo preporučiti skorašnje puno priznanje tornjaka na Skupštini FCI-a. Među tih osamdeset i nešto tornjaka bili su i naši tornjaci: nepunih sedam mjeseci stara predivna Vilma Veronica All-Petrina's koja je toga dana slavodobitno ponijela rozetu 'Najljepšeg najmlađeg psa u pasmini', i njeni otac i mati: Ch. Casco i Ch. Nicole Boss-Tor, oboje odlično ocijenjeni, a Niki je osvojila r-CAC u klasi među osam šampionskih ženki. Tog dana srca su nam bila prepuna, mnogi smo pustili suzu radosnicu slušajući gdina Hindsea kako divno govori o NAŠEM tornjaku u poslijepodnevnom programu dok su tornjaci uokolo stajali jedan do drugog u velikom ringu pred punim trbinama u špaliru pod zastavama obje naše države. Bio je to poseban dan uspjeha i slave. Dan posebnog veselja, dan koji se u srcu nosi cijeli život. A potom smo čekali još cijelu godinu do evo prve Godišnje skupštine FCI-a i evo, da, upravo smo saznali da je kao četvrta točka dnevnog reda – tornjak i službeno i konačno i potpuno priznat.

Nakon gotovo pola stoljeća, od prvih kinoloških koraka u Hrvatskoj u smislu obnove pasmine, od prvog prikupljanja preostalih primjeraka pastirskog/planinskog psa tornjaka tamo negdje od 1976/77 pa preko dovođenja prvih tornjaka u Zagreb, nakon prvih pokušaja gdina Šandora Horvatha na animiranju uzgajivača kako bi prihvatili tornjaka i krenuli u uzgoj s tim prvim psima koji su stizali s više strana, ali uglavnom iz najzabitijih djelova iz zapadne Bosne. Gdin Šandor je zaslužan da su zagrebački uzgajivači prihvatili tog, tada širim krugovima kinologa zapravo posve nepoznatog psa i evo sad 40 godina kasnije nakon svih problema koji su se putem i godinama ispriječivali, ali ipak tornjaka smo evo uspješno priveli međunarodnom priznanju ... Hvala Šandoru, hvala pokojnom gdinu Medaru, hvala svim našim prethodnicima i hvala dragom Bogu, evo naš tornjak je priznat konačno!