O nama

Dobro nam došli na naše obnovljene tornjačke stranice, jako nas raduje vaš interes za tornjaka.

> Mi - "All-Petrina's" najstarija smo aktivna uzgajivačnica tornjaka u Hrvatskoj <

Ime naše uzgajivačnice "All Petrina's" ili u prijevodu: "Svi Petrinovi" - registrirali smo (zaštitili) kod FCI-a još daleke veljače 1998. g i kroz naš uzgojno, izložbeni i medijski rad aktivni smo u pasmini tornjak na više načina evo sad već preko dva puna desetljeća, a naše aktualno U - leglo prvo je leglo tornjaka u Hrvatskoj nakon skorašnjeg punopravnog FCI priznanja pasmine.

Krajem Domovinskog rata, tamo negdje 1993/94-e, susreli smo se, zapravo posve slučajno – s nama tada posve nepoznatim, a odmah na prvu predivnim velikim i čupavim pastirskim psima. I saznali smo tek par osnovnih podataka o njima, a najviše nas se dojmilo da su ti prekrasni čupavi psi pravi čuvari, da su jako inteligentni, da vole djecu i posebno što smo saznali da su stara hrvatska pasmina ali gotovo posve izumrla i trenutno da za njih zna tek mali krug ljudi – saznali smo da ih zovu tornjacima i – zaljubili na prvi, treći i svaki drugi pogled.

Tornjak je ubrzo nakon tog prvog slučajnog susreta ušao u naše živote i ostao naša ljubav za – cijeli život. U nama je i sad ista takva ljubav ko i na samom početku, zapravo vjerojatno još i jača, jer smo ih dobro upoznali i svakim novim danom što živimo s njima i uz njih volimo ih još i više ...
Duge godine su ostale iza nas u kojima smo se s njima upoznavali, godine učenja o tornjaku uz imena eminentnih kinologa na samom početku priče o tornjaku uključenih u obnovu pasmine, od gdina pok. Ante Kozine, barda i doajena BiH kinologije, koji je cijeli život živio za tornjaka, jednog od autora i prvog Standarda pasmine, pa uz gdina Zdenka Cerina, jednog od prvih uzgajivača tornjaka u Hrvatskoj, od kojeg smo nabavili našu prvu bebu tornjaka „Bucka“ (Car Bony Tor) i kojem zahvaljujemo na nesebičnom dijeljenju svog znanja i iskustva, do gdina Šandora Horvatha, hrvatskog kinologa, autora brojnih radova i knjiga, enologa, putopisca, autora i voditelja brojnih projekata na HRT-u i u životu, glavnog zaslužnog što danas uopće imamo pasminu, te pok. gdina Marka Medara, dugogodišnjeg predsjednika HKS-a i deklariranog fana tornjaka, vlasnika naše „Mare“, predivne kujice Amarilis All-Petrina's. Svim ovim dragim ljudima, kinolozima dugujemo golemu zahvalnost jer su nas uveli u pasminu i pomogli u kinološkom upoznavanju s tornjakom, te su uvelike zaslužni za formiranje našeg dojma i doživljaja pasmine. Ime „All Petrina's“ – zapravo u hrvatskom prijevodu „Svi Petrinovi“ prema našem obiteljskom prezimenu jer naše bebe podižemo kao članove obitelji i kad odlaze od nas odlaze s „pečatom i tragom“ naše obitelji i ostaju za cijeli život „svi Petrinovi“ All-Petrina's smo kod međunarodne kinološke federacije (FCI) registrirali samim početkom 1998.

Godine (FCI 18/1998) , dakle već puna dva deseteljeća prisutni smo u uzgoju, a prošlo je već više od 23 godine kako dijelimo naše živote s ovim divnim stvorenjima i upravo ovih dana podižemo na noge U leglo - naše tek 10 leglo. Mi smo mala uzgajivačnica, ali uzgajamo sa srcem. Nalazimo se u Dalmaciji, u Šibeniku, starom hrvatskom gradu čiji se prvi spomen nekom čudnom koincidencijom poklapa s prvim pisanim tragom o tornjaku (1067. G). Svih ovih godina cilj nam je uzgajati zdrave, lijepe, plemenite, pasminski tipične tornjake s tipičnim tornjačkim karakterom beskompromisnih i odanih čuvara izrazite inteligencije; I dalje nastojimo uzgajati iste onakve tipične tornjake kakve su nam naši preci ostavili u nasljeđe i kakvi su uz stada ovaca i po ruralnim prostorima cijele Hrvatske uzgajani već više stoljeća koliko o njima postoje pisani tragovi ... Makar smo odavno ušli u svijet tornjaka, prvotna ljubav i magija nije ništa jenjala. Svih ovih godina ostali smo vezani uz ova predivna stvorenja nevjerojatnom magijom tornjakove duše.

Bespovratno zaraženi „virusom“ – tornjakitisa širimo tu „zarazu“ oko sebe .... Iz našeg doma, iz naše obitelji, iz uzgajivačnice tornjaka All Petrina’s do sada je u svijet otišlo preko osamdeset prekrasnih, zdravih tornjaka tipičnog tornjačkog čuvarskog karaktera , trudimo se i dalje u istom smjeru i znamo samo jedno : - Jednom tornjak – ZAUVIJEK tornjak!

Trudimo se i dalje širiti priču o tornjaku kroz sva raspoloživa sredstva, i gdje god ima prilike, mogućnosti i uha sklonog za posluhniti priču o tornjaku, pa smo tako našoj izložbenoj i uzgojnoj aktivnosti pridružili i spisateljsku autorstvom i izdavanjem knjige, za sada i dalje jedine takve o pasmini tornjak: Ljiljana Nakić Petrina: “Hrvatski planinski pas Tornjak”, Sibenik, 2002.

knjiga

O knjizi: https://www.facebook.com/notes/all-petrinas-tornjak-kennel/knjiga-hrvatski-planinski-pas-tornjak/989890487828010/

I na našim FB profilima i stranici nastojimo biti od pomoći svim fanovima tornjaka kroz poticanje odgovornog vlasništva i daljnji uzgoj lijepih, zdravih, karakternih, tipičnih tornjaka.